- Ocak 9, 2024
- Yayınlayan: ENVERA JAHOVIC SARAYLI
- Kategori: Uncategorized
24.10.2022- 01.03.2023 tarihler arasında World Medicin’de Solid İlaç Üretim Bölümünün Yalın Dönüşümü projesi gerçekleştirilmiştir. Projenin amacı ilgili üretim bölümünde makine ve insan kapasitesi artırılmasıdır.
Solid İlaç Üretim Bölümünde üretim aşağıda belirlenmiş üretim operasyonları gerçekleştirilmektedir. Bu operasyonların birçoğu ayrı üretim odalarında yapılmaktadır:
- Tartım
- Solüsyon Hazırlama
- Yaş Granülasyon
- Bulk Kurutma
- Bulk Eleme
- Hammadde Eleme
- Karışım Ve Final Karışım Odası
- Kapsül Dolum Odaları
- Tablet Baskı
- Film Kaplama
- Toz Dolum
- Sachet Dolum
Proje esnasında farklı ilaçların üretim safhaları fiilen ve videoları seyredilerek incelenmiştir. Bunun sonucunda Solid İlaç Bölümünde gerçekleştirilebilen tüm üretim faaliyetlerinin katma değer açısında analiz ve değerlendirme yapılmıştır.
Katma değer analizinin sonucunda aşağıda belirlenen iki olgu en fazla üretim verimsizliğine yol açtıkları tespit edilmiştir:
- Aynı ilacın fiili üretim operasyonları süre açısından değişkenlik göstermektedir.
- Makine/Üretim odalarının kapasitesi dengeli olarak kullanılmamaktadır.
- Daha verimli olabilmek adına üretim faaliyetlerinin (kayıplardan mümkün olduğu kadar arındırılarak) standart operasyonları ve süreleri belirlenip üretimde teyit edilmiştir.
- Standart operasyonları ve sürelerinin belirlenmesi ile birlikte herhangi bir ilacın üretim süresinin hesaplanmasını sağlayan bir model de oluşturulmuştur. Bu model “yap-boz” parçalardan oluşmaktadır. Her “yap-boz” parçası bir üretim safhasını temsil eder. Her üretim safhasında standart ve reçeteye dayalı üretim operasyonları ve süreleri belirlenmiştir.
- Katma değer seviyesi daha yüksek olan standart üretim süreleri ile Ocak 2023’de gerçekleştirilen tüm üretim faaliyetlerinin verimliliği yaklaşık %30 artmıştır.
Standart üretim sürelerinin sayesinde üretim odası doluluk (kullanım) oranları ortaya koyulmuştur.
- Yukarıdaki grafikten üretim kapasitesinin daha iyi kullanılabilmesi için Üretim Planlama faaliyetleri bir yazılımla (ERP) yapılması gerektiğini anlaşılmaktadır. Üretim odalarının kapasite doluluğunun planlaması için AI4Excel uygulaması bir yazılım örneği olarak gösterilmiştir.