- Ekim 23, 2022
- Yayınlayan: ENVERA JAHOVIC SARAYLI
- Kategori: Uncategorized
20.10.2022 tarihinde yalın üretim danışmanlığı yaptığım ve aynı zamanda BEYSAD üyesi olan TES Kablo firmasının davetiyesi üzerine önemli bir organizasyona katıldım. Organizasyon çalıştay niteliğinde olup beyaz eşya sektöründeki tüm üreticilerin dijital dönüşümü ve ona ulaştıran yol haritası ile ilgiliydi. Çalıştayın katılımcıları hem ana sanayiden hem de yan sanayiden geliyordu.
Çalıştay esnasında gerçekleştirilen oturumlarda paylaşılan önemli tecrübeler, dönüşüm yolunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve mesajlara gelmeden önce çalıştayın arkasındaki organizasyonundan, oluşumundan ve vizyonundan bahsetmek isterim:
- Türkiye Cumhuriyeti sanayisi Avrupa Birliğinin en önemli üretim merkezlerinden biridir. Bunun sebepleri jeostratejik, ekonomik ve sosyolojik niteliğindedir. Avrupa Birliği global ve zorlayıcı rekabet ortamında belirleyici aktör konumunu koruyabilmesi için oluşturduğu katma değer zincirinin tüm halkaları kuvvetli ve dayanaklı kılmalıdır. Yani hızlı değişen dünyaya sanayi ayak uydurmalıdır. Avrupa Birliği, sanayinin bu uyum sağlama çabasını destekleyen çeşitli fonları oluşturup sanayilere doğrudan veya sanayinin bulunduğu ülkenin sanayi bakanlığı üzerinden paylaşmaktadır.
- Tartışmasız, global sanayinin en güncel konusu çok hızlı değişen ve her gün daha dijital olan ortamda ayakta kalabilmesi, üretici olarak çekiciliği korunması ve sonucunda para kazanabilmesi için daha dijital olmak zorundadır.
- İşte bu dijital dönüşüm yolunda beyaz eşya sektörünün üreticileri için ışık tutup destek olacak çeşitli kurumlardan oluşan bir organizasyon 2016 yılında kurulmuştur. Organizasyonun baş aktörleri ve rollerini aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Çalıştayın oturumlarından dijital yolculuğu ile ilgili bilgi ve tecrübeler paylaşılmıştır. Oturumlardan önemli gördüğüm bilgiler sizlerle aşağıda paylaşıyorum:
- Beyaz sektöründe ana sanayi olarak üretim yapan Arçelik, Haier ve Vestel yurtiçi ve yurtdışı fabrikalarında uygulanan dijital yolculuklarına ilişkin dikkat çeken mesajları vermişler:
- Dijitalleşmenin temeli yalın süreçlerdir (üretim ve diğer tüm destekleyen süreçler). Süreçlerin yalın hale getirilmeden devreye alınan otomasyon veya diğer dijital çözümler başarılı olamamaktadır.
- Yüksek seviyede otomasyon (robotlar, yapay zekâ) Türkiye’de her geçen sene artarak üretilmektedir. Fiyatı ve maliyeti yurtdışından gelen çözümlere göre çok daha düşüktür.
- Ozubex’in direktörü Sn. Dr. Erinç Albey, akademik kadro tarafından oluşturulan hizmetlerin (uygulamalı eğitim, simülasyon programları ve teknik çözümleri) verilmesi ile beyaz eşya sektörünün performansını iyileştirilmesi ve uluslararası seviyeye çıkartılması Ozubex’in ana hedefi olduğunu önemle vurgulamıştır.
- MEXT’in geliştirdiği dijital olgunluk ölçen program sayesinde üreticilere süreçler, teknoloji ve organizasyon konularında hangi seviyede olduklarını tespit etme olanağı sunulmaktadır. Çıkan sonuçlara göre iyileştirme potansiyeline sahip olan konulara ilişkin MEXT özellikle yetkinlik eğitimleri sunmaktadır.
Bu organizasyonun hazırlanmasından, programın akışını dikkatle takip edip koordine edilmesinden, konuşmacıların ve diğer katılımcıların ihtiyaç ve isteklerinin karşılanması konusunda destek verilmesinden, hepimize yorulmaz bir şekilde ayrı ayrı ilgi ve nezaket gösterilmesinden BEYSAD Genel Sekreterine Sn. Ayşegül Koç hanıma çok teşekkür ederiz.
Bir sonraki organizasyonda görüşmek ümidiyle….
Envera Jahovic Saraylı